KrakLog

Nonius!

Het mooiste gereedschap, het mooiste meetinstrument, het is zonder twijfel de schuifmaat1. Dingen die anders nooit te meten zouden zijn: hup, in de schuif en aflezen maar.

Maar ván de schuifmaat is weer het alstermooiste de nonius. Toen ik daar van leerde en het begreep was mijn leven eens zo mooi. En heel misschien kan ik uw leven ook nog mooier maken door uit te leggen hoe je ‘m gebruikt. Let op: het plaatje hierboven toont een gratis pen van “Lord of the Strings,”2 de dikte van deze pen is af te lezen, namelijk circa ongeveer een millimeter of pak ‘m beet negen. En vaak ben je daar al tevreden mee, maar nee, we kunnen ‘m preciezer aflezen, met de nonius, de no-ni-us!

Als je namelijk kijkt naar het balkje op de schuif kijkt dan zie je dat bij 7 1/2 het streepje precies samenvalt met het streepje op het andere deel3 en dat betekent dat het niet circa pak ‘m beet negen millimeter is, nee het is tamelijk nauwkeurig 8,75 mm, dat is dus op (ca pak ‘m beet) 50micron nauwkeurig (circa pak ‘m beet) en dat is de dikte van een baardhaar.

Onthoud ‘m de nonius.

Notes:

  1. En dan heb ik het niet over de maat die wel wil schuiven (Om u voor te zijn)
  2. Als ze dit lezen zeggen ze meteen: zie je wel dat het wel loont om gratis pennen weg te geven.
  3. Zo helder als gortepap
  • Edwinek zei: Ik gebruik hem regelmatig, maar kende hem nog niet bij naam. Aangenaam.
  • Irene zei: Hee kijk daar heb ik ook een pen van. Twee keer woordwaarde zo.