KrakLog

Maanziek?

DSC_1108Tsja, ja, ja eh ja. Hoe zal ik het zeggen. Het blijft gewoon een mooie bal, en het blijft lastig om ‘m d’r op te krijgen, dus blijf je het proberen. Ik denk dat dat the short and good of it is. De vorige foto van de maan was een uitsnede uit een opname met een 200mm F5.6 mft lens. De foto van vandaag is gemaakt met een 500mm mirror lens, een 2x teleconverter een adapter naar mft zodat dit op 35mm equivalent van 2000mm, of een horizontale beeldhoek van 1° uitkomt12 3(F16, dat dan weer wel, helaas moest dus naar 1600ISO om op 1/125s belichting uit te komen. En dat is jammer, want bewegingsonscherpte enzo.) De foto is gemaakt overdag, uurtje of zes, de lucht is zo donker zwart omdat het rood kanaal het best was.

Conclusie? Volgende stap? Een goed statief, want scherpstellen is nogal wibbly wobbly. Ik blijf proberen…

Notes:

  1. Met een diameter van de maan van ca .5° ca. .25° per minuut hoeksnelheid van de maan, is hij dus in twee minuten van de ene kant van het beeld naar de andere kant
  2. Gaan we dan verder rekenen, dan doet hij in die 1/125s 0.15 pixels, ha! het is dus geen bewegingsonscherpte! Ik kan tot 1/20s gaan zonder bewegingsonscherpte. Wat betekent dat alles boven de 245ISO onzin is. Straks herkansing.
  3. Na alle voetnoten gelezen te hebben moet u wel concluderen dat het antwoord op te titel alleen maar ja kan zijn
  • irene zei: O aha, dat allemaal. Ja inderdaad.
  • yak zei: Herkansing lukte niet helaas, want niet helder genoeg... (het weer, niet ik)