KrakLog

Het gouden jaar

(Een nieuwjaarsoverdenking)

Soms verlang ik er naar terug, maar ik weet dat dat onrealistisch is, zoals sommige mensen terug kunnen verlangen naar hun jeugd. Die tijd hoorde bij die tijd en kon zo zijn omdat dat bij die situatie en periode van je leven paste. Gestalt ofzo, weet ik veel.

Als mw. Krak dood zou gaan, dan zou ik ook niet meer zo nodig hoeven. Ik hoor het me nog denken. Romantisch en Byronesque1 en, zo bleek, geheel bezijden de waarheid. Begrijp mij niet verkeerd en als u twijfelt moogt ge teruglezen, ik was heel verdrietig en bij tijd en wijle in de war, ik moest mezelf opnieuw uitvinden en misschien zelfs over mijn eigen schaduw heen springen maar ik heb geen dag bij de balkonrand gestaan, in de messenla gerommeld of met de gasslang geknoeid. Nee deze jongen zou nog wel een tijdje doortuffen.

Toch ben ik niet geneigd daar enige eer voor te claimen. Tuurlijk ik was er bij, ik deed mijn deel, maar ik deed het niet alleen. Ik heb me, zoals in dat fraai kazige gedicht gedragen gevoeld. Niet door God, die zat aan de bar te zuipen, nee door mensen en voor een niet onaanzienlijk deel door mensen die ik voor die tijd helemaal niet zo goed of ├╝berhaupt niet kende. Ordners vol zijn er heen en weer gemaild. Bergen logjes en gelogde liedjes zijn becommentariaateerd, tot een hoogte dat ik het aandurfde er het podium mee op te gaan.

Het was een jaar waarin ik alleen woonde en het hebben van een relatie wel miste, maar waarin de leegte op een warme, opbouwende manier opgevuld is, dat het in mijn hoofd het gouden jaar is gaan heten.

Soms verlang ik er naar terug, maar ik weet dat dat onrealistisch is, zoals sommige mensen terug kunnen verlangen naar hun jeugd. Die tijd hoorde bij die tijd en kon zo zijn omdat dat bij die situatie en periode van je leven paste. Gestalt ofzo. En voor iedereen die daar aan heeft bijgedragen: terima kasih, baie dankie, hiep hiep hiep hoera! En dat uw 2013 romig moge zijn.

 

Notes:

  1. En nu denk ik heel romantisch en Byronesque het zelfde bij U
  • Edwinek zei: Romig. Klinkt goed. Zeker uit de mond van een zuivelmijder.
  • Simone zei: Fijn dat je heerlijk romig wilt doortuffen...kunnen wij allen romig blijven genieten!
  • aargh zei: Leegtes hebben de neiging zich te vullen, en het mooie is dat de leegte van de een ook prima gevuld kan worden met de leegte van de ander, min maal min is plus zeg maar. En nu ik toch bezig ben: 2013, ik vind het maar een raar mank getal, het is niet eens een priemgetal. Maar met voldoende room zal het wel loslopen.
  • ton zei: Het was een misschien wel een noodzakelijk schakeljaar. Even accommoderen alvorens een nieuwe stap te zetten.