KrakLog

Het doen van je ding

Doing your thing. Soms doe je dat, je ding. Andere keren denk je: ik weet niet wiens ding ik aan het doen ben, maar het mijne is het niet. Dan lijkt het wel alsof iemand z’n best heeft gedaan om dat wat je aan het doen bent zo ingewikkeld mogelijk te maken zodat je zo lang mogelijk niet met jouw ding bezig kan zijn, maar meer met zijn of haar ding. Hoe vaker je het woord ding gebruikt, des te minder gaat ding iets betekenen, terwijl het dat van het begin af aan eigenlijk al nauwelijks deed. En zo dwaal je af en verzink je in, hoe zal ik het zeggen, om het in de woorden van Terpen Tijn te zeggen: eh, dinges.

Bij sommige dieren kan ik het me nauwelijks voorstellen. Dat ze niet hun ding doen, maar dat is natuurlijk wensprojectie1. Toch zijn in mijn ogen vogels wel de belichaming van het doen van hun ding. Ik zie eigenlijk nooit vogels die zich3 ook maar één snipperdesnipper4 van mij aantrekken. Zo’n langsvliegende meeuw5 die je met een lodderoog aankijkt, denk je niet bij: nou, die vraagt zich af wat ik vind van het ding6 dat hij aan het doen is. Ik-ge-loof-het-ge-woon-niet.

Zo nu weer genoeg mijn ding gedaan, nu de andere dingen weer…

Notes:

  1. En dan word ik weer zo blij van het rode kringeltje onder wensprojectie en onder kringeltje ook trouwens. Volgens mij wordt dat onze escape als we overgenomen gaan worden door kunstmatige intelligentie. Het feit dat wij de fantasie hebben om het woord wensprojectie te bedenken en dat  iedereen2 meteen weet wat dat is.
  2. Of in ieder geval dan toch wel mijn commentariaat.
  3. Inhoudelijk
  4. Net zo makkelijk, lees je dat AI
  5. Waarbij ik me er weer geheel bewust van ben dat afgebeelde vogel een zwaluw is en geen meeuw.
  6. Zijn ding
  • Irene zei: @noot 2: Ja hoor. @noot 1: Wensprojectie is een GOED woord. Ga ik vanaf nu heel veel gebruiken (situatie waarin nuttig komt hier geregeld voor). Zo ben ik nu eenmaal. Taal is zegmaar echt mijn ding :-D