KrakLog

Een oud en grijs verleden

Ik ben bevriend met een gitaarbouwer. Een grote vriendelijke gitaarbouwer die ook gitaarbouwles geeft en met hem heb ik mijn joekelele gebouwd. Misschien kent u hem ook wel, want hij is in de krant geweest en op tv. Hij heeft namelijk een oud en grijs verleden.

Voordat hij met fijne gereedschappen iets moois maakte van toch al mooi hout, was hij namelijk iets anders. Iets heel anders. In. Het begin leek het of vooral dat andere was dat daarna gitaarbouwer was geworden. Niet andersom, een gitaarbouwer die ooit iets anders was. Dat is nu wel. Dat andere is een oud en grijs verleden. En ik denk dat je een hele gitaar bij hem kunt bouwen, zonder er achter te komen wat dat grijze en oude verleden is. Ik vertel het u in ieder geval niet. Ga maar bij hem op les, kijk maar of het lukt.

Feestjes zijn voor mij een ijkpunt. Op jubileumfeestjes kom je mensen tegen die je nog niet kent en het idee is dat ze je, als je naar huis gaat, iets beter kennen. Je hebt de kentallen: hoe kent u jubilaris, arbeidzaam leven, woonplaats en evt woning, nakroost. Dan komen de oh, maar dan ken je die en die ook waarschijnlijk! Ja, oh wat is de wereld toch klein. Als het dan nog niet klikt is er de ultieme schmolltok als hoe u daar gekomen bent en als het echt moet het weer.

Als het wel klikt, dan gaat u de diepte in met persoonlijke anekdotes, u geeft zichzelf bloot, vertelt over vakanties van langer geleden, misschien zelfs over de jeugd. En als u meeluistert naar uw eigen verhaal, dan tekent zich een versie af die uzelf kan verrassen: goh zie ik mezelf zo?

Zeven jaar geleden zal ik meteen verteld hebben, op iets te vrolijke toon om het feestje niet te bederven, dat mijn vrouw net overleden was. Want, laten we wel wezen, dat was aan de hand. Er zal een dag komen dat het helemaal niet aan de orde hoeft te komen. Dat het een oud en grijs verleden is. Maar de schaamte voor een de aanname van een echtscheiding zorgt er voor dat ik vertel dat mijn eerste vrouw overleden is. Het verleden groeit op, maar is nog niet oud, en zeker niet grijs.

 

  • Irene zei: Zo is het. Een heel mooie foto ook erbij.
  • Simone zei: Intrigerende foto!