KrakLog

Kiezen

Terwijl wij vandaag bij de radiotherapeut zitten kunt u mij helpen, ja echt! Ik zit namelijk met een heel wezenlijk probleem. Het enige nadeel is dat u mogelijk met hetzelfde probleem zit, in dat geval kunnen we een lotgenotencontact oprichten.
Sinds mijn 18de heb ik heel trouw mijn stemrecht gebruikt. Ik ben altijd netjes naar de stembus gegaan en heb eigenlijk altijd een redelijk verhaal gehad (naar mezelf) over de potlootvlek of vingerafdruk die ik daar achter ging laten. Toegegeven in retrospect valt daar best iets op af te dingen in sommige gevallen, maar je bent jong en kunt niet meteen het tegenovergestelde van je ouders stemmen, toch? Zo’n puber was ik niet, dat kwam pas later.

Maar ik zit nu echt met een uniek probleem, ik weet het écht maar dan ook echt niet. Het ergste is dat in de stem de nuance ontbreken moet: het is ja/nee en dat ligt mij niet.

Gelukkig moeten we ook tegen de koopzondagen stemmen in Utrecht en dat is minder moeilijk: als je voor de koopzondagen stemt zijn de niet koopzondagen uitgestorven en wat met uitstorving bedreigd wordt moet je beschermen. Een goed compromis zou wat mij betreft dan weer zijn dat er twee koopzondagen zouden mogen komen, máár het probleem is een stuk eenvoudiger dan die grondwet.

Ik weet het dus niet, maar ik heb wel een soort van lichtpuntje. A. weet het namelijk ook niet en dus is het idee geboren dat A. vóór en ik tégen stem of andersom. Is dat raar?

  • Edwinek zei: Eigenlijk een heel aardige oplossing. Ik heb helaas die uitweg niet, omdat mijn lief als niet-Nederlandse (maar ach, ze heeft al twee nationaliteiten, drie zou ook wel een beetje teveel van het goede zijn) niet mag stemmen. Ik moet er dus zelf uitkomen. Maar wie mijn weblog volgt voelt al aan waar het heen gaat...
  • Marc zei: Ik deel je twijfel. Voor- en tegenstanders zeggen mij dat ik vooral niet blanco moet gaan stemmen. Dus dat klinkt nu als de beste optie. Maar ik wik en weeg door tot in het stemhokje. Zoals wel vaker.
  • Marloes zei: hier wordt viermaal tegen gestemd. misschien helpt dat jou om voor te stemmen? :)
  • ton zei: Zou de oplossing "niet stemmen" zijn, zodat het referendum uitsterft? Of wordt hij dan weer gered?
  • Irene zei: Uitstorving. Prachtig.
  • henriette zei: Ik heb mensen gemachtigd. Nu maar hopen dat ze luisteren.
  • yak zei: Ton heeft wel een beetje gelijk. Ik ben eigenlijk wel vóór de uitstorving van referendi. In dat geval zou ik vóór de grondwet moeten stemmen, omdat er een kamermeerderheid vóór is?
  • Irene zei: Ik ben veur de grondwet maar teugen referenda. Heul erg teugen. Maar daar gaat dit referendum niet over. Dus ik stem toch nog maar één keer, dan. Daarna gaan we campagne voeren om het referendum te doen uitstorven. Wie is veur?
  • yak zei: Dit is het eurste, maar dan ook écht het eurste, heldere en overteugende advies dat ik in deze heule queastie ben tegengekeumen. Ik vrees dat Irene de nieuwe GBJ gaat worden ;-)
  • Ronald zei: De koopzondag wegstemmen? Héél verleidelijk. Zolang winkeliers op maandagochtend niet willen werken, hoeven de winkels op zondag ook niet open te zijn.