KrakLog

yak houdt niet van kwark

En dat is (naar ik me heb laten vertellen) jammer, omdat kwark erg lekker is.
(waarschuwing, hieronder wordt het stukje ingewikkeld, wazig en snel achterhaald, verderlezen is op eigen risico)
Maar ik wilde het eigenlijk hebben over quantumfysica. Ik ben techneut en dus in mijn opleiding regelmatig in aanraking gekomen met deeltjes, elektronen, velden en andere dingen die in groepjes leuk zijn, maar je moet ze niet apart tegen komen, want dan vallen ze tegen. Eigenlijk het tegenovergestelde van mensen die je beter apart kunt nemen om er een goed gesprek mee te kunnen hebben.
Toen de quantumfysica om de hoek kwam kijken haakte ik af, ik heb me er nooit in verdiept en heb het ook nog nooit nodig gehad behalve de quantumlimiet bij glasvezeltransmissie.
Ik heb (zo bleek later) een klassieke fout gemaakt. Ik dacht namelijk dat dat de laatste kolderieke dwaling was op het gebied van theoretisch geneuzel, maar hij is alweer gepasseerd door de snaartheorie en nu zit ik met een gat, een gapend gat, ik ben het contact met de natuurkunde kwijt. Tot voor een paar jaar kon ik nog zeggen: Ach, ik hoef alleen de quantumfysica erbij te pakken en ik ben bij, maar daar kom ik nu niet meer mee weg. Ik moet dus op zoek naar een andere drogredenatie zoeken waarmee ik me kan verexcuseren.

Wat ik tegen had op de quantumfysica? Ik weet het niet precies, het zit denk ik vast op het feit dat je wel erg veel quantummen nodig hebt om er je teen aan open te kunnen halen. Of misschien is het wel dat de deeltjes in kwestie niet zo appeleren aan de vertedering. De snaartheorie daarentegen appeleert weer wel aan mijn muzikale kant, maar ja daar zit nog een enorm quantumgat tussen.
Ach, misschien is er wel iets veel ergers aan de hand. De quantumfisica was heel erg hip en werd, net als later de chaostheorie, veel te veel in het zweef getrokken.

Misschien ontbreekt het me wel aan een inspirerend boek en twee weken vakantie om eens lekker op mijn rug liggend weg te dromen over de wobbelende-onzekerheid.

Postscriptum: Gatdakke! Ik moet u wat opbiechten (alsof u nog niet afgehaakt zou zijn). Ik schrijf mijn stukjes de avond voordat ze gepubliceerd worden. Ik had dit stukje dus klaar en dacht toen, laat ik eens kijken wat er in de wikipedia te lezen valt over het quantum gebeuren en ik geloof dat ik eigenlijk het voorgaande stukje weg moet halen. ‘t valt allemaal heel erg mee en is nauwelijks pijnlijk. Wel een tip, mocht u in google zoeken naar quantumfysica voeg dan -dood aan uw zoekopdracht toe 😉

 • Marloes zei: ik heb het hele stukje gelezen (dat vond ik wel een vermelding waard) ;o)
 • yak zei: Hulde, misschien moet ik daar wel een oorkonde voor maken ;-)
 • Irene zei: @ zweef: Je wil me toch niet wijsmaken dat je dat hele stuk in Times New Roman gelézen hebt, hè. Ik niet, ik heb genoeg tijdsbesparende vooroordelen in stelling. Momenteel op het nachtkastje: The Elegant Universe (ISBN 0-099-28992-X), hoewel ik moet zeggen dat het à 10 minuten voor het inslapen niet zo erg vordert met de snaartheoretica.
 • yak zei: @Irene in re @zweef, nee het is maar een van de vele, vele, vele, helevele sites die maar aanblubberen over quantumfysica en het leven na de dood. Heb leven-na-de-dood taalkundig altijd erg lastig gevonden. Ga denkelijk ook weer eens iets leuks op dat vlak mijn nestkastje in slepen. Zal genoemde ISBN overwegen.
 • aargh zei: Ik geloof dat mijn gat nog wel iets groter is, misschien dat ik daardoor ook niet zo veel met strings op heb.
 • yak zei: Dat je niks met strings hebt komt waarschijnlijk omdat je die strijkkwartetten wel zat bent ;o)
 • aargh zei: Ach, ik mis ze, die bouwvakkers! We hebben nu weer schilders. Aaaaaargh!
 • Irene zei: Om te voorkomen dat ik "thuis" te veel reacties krijg, geef ik je het antwoord hier: in die zaak had Shield Mark niet alleen Kukelekuuuu als merk willen deponeren maar ook de eerste negen noten van Fur Elise (als klankmerk) voor radioreclame, een softwarediskette voor een nieuwsbrief. Dat mocht van het Hof, als het werd weergegeven met een notenbalk met noten en sleutels en zo. Zo, deze reactie is alweer haast langer dan mijn logje ;-)
 • Irene zei: Pardon. Nog even: " ...en een nieuwsbrief", moest ik schrijven, niet: "... voor een nieuwsbrief". Dom hoor.
 • ton zei: Einstein: "God speelde niet met dobbelstenen voor het universum. Geloof is belangrijker dan kennis". Had die man het niet gewoon bij zijn relativiteitstheorie kunnen laten?
 • Marloes zei: de vertaling van "imagination" lijkt me niet "geloof"..
 • yak zei: En Marloes heeft weer gelijk
 • ton zei: Want ongelijk is met een bochel.
 • commentariaten zwijgen altoos. zei: een borrel!!!!