KrakLog

yak en de vleesvervanger ‘that dare not speak it’s name’

Ik heb het natuurlijk over Valess en het ‘dare not speak…’ slaat in
dit geval niet op de vermeende dubbelzinnigheid van de naam, maar op
het feit dat het geen vleesvervanger mag heten. Vleesvervangers zijn
namelijk: ‘dull dull dull’! Of je ze nou Quorn of Tivall noemt,
iedereen denkt: “Tofu!”, zelfs als er geen sojaboon in zicht is. En
iedereen welk imago tofu heeft (hoe lekker het ook kan zijn)!
Nee Valess is een ‘nieuwe variatie op vlees’. Dat klinkt in een
boardroom meeting natuurlijk erg goed, maar doet bij mij toch erg de
tofubel rinkelen. Het is gemaakt van: melk… M’kay, melk, kwam dat
niet van een, kom help me eens, koe? En toegegeven hij hoeft er niet
voor dood, maar ik neem aan dat die koe niet naar het koeienkerhof gaat
als hij een paar jaar pensioen heeft genoten na uitgemolken te zijn.
Welnee die gaat ‘knal’ het schap naast de Valess in, in een groen
styro-bakje. Het wachten is nu natuurlijk op de bio-valess en adopteer
een Valess-koe.
Maar je bent vegetariër of niet: dus yak kocht Valess, twee mediterrane
dingen en hompige dingetjes. Nee laat ik even kijken hoe ze dat zelf
noemen: Valess Mediterraan en Valess mini’s mild gekruid waarbij ik toe moet geven dat ik niet had gezien dat de mild gekruiden gekruid waren.
Hoe smaakte het? Woh, als ik het moet omschrijven kom ik hier op uit:
het mondgevoel van vis (houd niet van vis) en de smaak van een slechte
diepvrieskipschnitzl.
Conclusie? Tivall is véél lekkerder, maar mindervlezig en toegegeven,
dit is het vlezigste nepvlees (op Chicken McNuggets na) dat ik ooit
gegeten heb. Ben alleen niet overtuigd dat het nu de aspecten van vlees
zijn waar je op zit te wachten.

  • aargh zei: Vooral veel zout en smaakversterker, dat is wat ik proef bij alle zes de varianten. Waarom niet gewoon een naturelversie die je zelf kunt kruiden? Een gemiste kans!
  • Irene zei: Ik snap nooit waarom vegetarische dingen iets met vlees te maken moeten hebben, al is het maar als "-vervanger" of door de vorm, zodat die sojabonen op een hamburger moeten lijken om te worden verkocht. Waarom kun je niet gewoon granen en peulvruchten eten die eruit zien als zichzelf, zonder die rare associatie met het dierproduct?
  • Branwen zei: Ik dacht altijd al dat vegetariers dan ook niet echt de doelgroep zijn van deze , uh, dingen. En na het (trachten tot) consumeren van zo'n ding wist ik dat inene heel zeker. Doe mij inderdaad maar een bonenpotje ofzoiets want dit spul is niet te hachelen.
  • yak zei: Nee, het zijn de nieuwe vegetariërs waar ze zich op richten. Verder is het, zeker als je sport, prettig om iets te hebben waar wél veel eiwitten in zitten maar niet zoveel vet. Moet zeggen dat Tivall het niet slecht doet, maar je krijgt er geen vleeseter van zijn dieet af. Overigens bleek dat zowel Quorn als Valess tot voor zeer kort (lees waarschijnlijk ook nu nog eventjes) batterijkippeneieren gebruikten. Oeps.
  • Edwinek zei: Bij het woord vleesvervanger gaan ook mijn tenen krullen (nu op zoek naar teenvervangers). Even ervan afgezien dat het meteen klinkt als een dieetproduct (en dat het woord min of meer zegt 'je zou vlees moeten eten, maar als je echt niet wilt is dit er ook nog'), het klinkt ook simpelweg niet culinair, niet lekker. Het water loopt mij niet in de mond. Ober, doe mij maar vleesvervanger a l'orange. Of een Wiener vleesvervanger. Vleesvervangerfondu? Vleesvervangertje speciaal, meneer? Maar hoe noem je het dan? Eiwitklonten? Biologische smaakdragers? Of misschien moet voor de gelijkschakeling vlees in de schappen sojavervanger of tofuvervanger gaan heten.
  • yak zei: Vandaar dat Valess dus zijn name niet mag speaken...
  • Marloes zei: Falafelburgers, die vinnik wel lekker. Kikkererwutten. Helaas niet bij de AH, tenzij het weer een andere naam heeft daar. Maar wel bij de biosupermarkt, riodebio enzo. (ik = geen vegetariër, maar ik eet wekelijks wel zo'n spulletje)
  • yak zei: is = wel lui en kom eigenlijk nooit bij de biosupermarkt (tuurlijk schaam ik mij daarvoor). Falafelburgers klinkt errug goed, vooropgesteld dat het dan weer zonder hamburgerkruiding is. Een van de weinige vlezen die ik nooit met plezier gegeten heb zijn hamburgers.