KrakLog

yak en het Duitsch

Ik weet niet of het inmiddels zelfs salonfähig is om the Duits weer mooi te vinden, maar ergens in de afgelopen vijf jaar ben ik echt van het Duits gaan houden. Je kunt er zulke mooie zinsconstructies mee maken en ze hebben zulke mooie uitdrukkingen. En daarvoor hoef je helemaal niet bij Goethe te zijn hoor! Dit is van de Synfonische Rockgroep Grobschnitt:

Und es geschah am 26. Tag des 7. Monats, da
trat des Herrn Engel zu Moses und sprach: “Sage Deinem Volke, es möge sich
versammeln am dritten Tage auf dem ölberg und der Herr wird sich Euch offenbaren.” Und am
dritten Tage versammelten sich die Gläubigen am ölberg, aber er, der Herr, er erschien
nicht.

Und die Glzäubigen harrten der Dinge und sie harrten drei Tage und drei
Nächte. Langsam bekamen sie kalte Füße und das Brot ward alle. Am vierten Tag begann es
zu regnen; am fünften schneite es bereits, doch die Gläubigen harrten unentwegt aus.

Die Jahre gingen ins Land, und die Gläubigen warteten hungrig und mit
kalten Füßen auf den Herrn und kein Klagelaut kam über ihre Lippen. Und sie warten
heute noch auf den Herrn wie vor 2000 Jahren und niemand fragt sich: “Wie lange
eigentlich noch?”

Mooi he? Er was één probleempje, alle accenten waren weg, gewoon weg. Sommige woorden zijn eenvoudig te raden, maar ik moest even nadenken bij f**en, daar stond een sterretje te weinig voor het F-woord, gelukkig moest het gewoon füßen zijn.

  • aargh zei: Ik krijg er bijna koude voeten van. Maar Duits is inderdaad een mooie, expressieve taal om in te zingen, het enige wat er aan ontbreekt is een lekkere rollende rrr.
  • yak zei: Geen rollende rrr? Ik ga er eens op letten.
  • Edwinek zei: Dat is denk een accent kwestie (eine Akzentfrage). In het Beiers komt dat al een beetje, maar een Spaanse rrr is het niet natuurlijk. Nu vind ik Spaans dan weer een spuuglelijke taal. Overigens hierbij mijn bijval: ik vind Duits ook erg mooi. Ik ben zelfs inmiddels zover dat ik zonder blikken of blozen Duitse boeken lees.
  • Rick II zei: De duitsers spreken de R in ieder geval normaal uit. Dat kan van de nederlandse jeugd -met name in de randstad- niet zeggen ; ze spreken allemaal met die verschrikkelijke idioote Gooise R.
  • Irene zei: Zo zal de statenvertaling van Johannes II vers 23 (ik zeg maar wat, heb er helemaal geen verstand van) ook wel mooi klinken, als je die op rockmuziek zet. Hoe is het met Boris, intussen?