KrakLog

Yak kijkt Floris en twijfelt

Ik kreeg een DvD van Floris, weet u nog, met Rutger Hauer? Heb vervolgens nog twee DvD’s ervan geleend én gekeken. Had ik niets beters te doen? Ach, laten we het daar maar niet over hebben.
Nee, er viel mij iets op. Iets wat mij al langer dwars zat, maar wat ik na het zien van Floris voor het eerst onder woorden kon brengen: Hoe komt het dat Helden zo dom zijn. Floris had zonder Sindala (de slimme Indiër met sik) de eerste aflevering niet overleefd om nog maar te zwijgen over de verdere avonturen.
Bij het kijken van The Matrix heb ik me altijd afgevraagd waarom ze in godsnaam Keanu ‘ik weet niet wat me overkomt’ Reeves de heldenrol gegeven hebben. Tuurlijk hij heeft een lief gezichtje, maar echt snugger kijkt hij niet uit z’n oogjes.
Maar er is een een veel langere rij: Rambo, (eh hier is mijn fantasie uitgeput, want heldenfilms is niet zo mijn stiel) ze zijn allemaal even dom. Dit leidt tot de volgende vragen:

  1. Is heldendom niet met intelligentie te combineren?
  2. Is intelligentie niet sexy?
  3. Zijn de heldenacteurs zonder uitzondering dom?

Helaas, ik zei het al, is mijn kennis van heldenfilms beperkt, dus eigenlijk heeft u niets aan dit stukje, tenzij u het onderzoek kunt uitbreiden.

  • ton zei: 1. Ik ben geen held; 2. ik ben niet sexy; 3. ik ben niet dom. Ik heb dus nooit in een heldenfilm gespeeld!
  • henriette zei: 1. Ik denk dat als je intelligent bent, dat je dan helden hebt die voor je lopen. 2. Ik heb nog nooit een weergave van het IQ gezien. 3. Helden voeren per definitie geen dialoog, dat hoeven ze niet, want zij zijn immers de held.
  • Edwinek zei: 1. Wie te lang nadenkt doet nooit iets heldhaftigs, heldhaftige dingen zijn namelijk altijd dom. 2. Nee, intelligentie is niet sexy. Gelukkig maar, ik hou van mijn rust... 3. Alleen als ze erg slechte acteurs zijn.