KrakLog

Daar ruist langs de wolken (2)

Goed, waar ik dus gisteren over wilde schrijven is dat iedereen die van z’n (of d’r) geloof is gevallen waarschijnlijk zo’n moment gehad heeft dat het echt niet meer ging.
Voor mij was dat na een les over Darwin. Ik had een Jehova’s getuige in mijn klas die opmerkte dat hij daar niet in geloofde, om begrijpelijke redenen overigens.
Thuis gekomen vertelde ik dit (voor mij) hillarische voorval waarop mij teogevoegd werd dat: ‘ik dat ook niet mocht geloven’.
Ah, thought crime, nee toen zei een (toch al zeer dun geworden vliesje) ‘knap’ en het is nooit meer goed gekomen tussen mij en het christendom.

  • AJK zei: Wat ik deed: uitzoeken. Waarom? De meeste mensen schrijven erg bevooroordeeld over de evolutietheorie. De feiten: Darwin zag op zijn reis met de Beagle het gevolg van degeneratie, niet van evolutie. Macroevolutie is absoluut onmogelijk. 'Bewijzen' hangen met losse draadjes aan elkaar. Creationisme is even, zo niet meer, wetenschappelijk als de evolutietheorie. Het is erg vervelend dat niemand dit onderwerp neutraal voor de klas kan brengen maar altijd zélf ook een punt inneemt. Het is vreselijk jammer dat de evolutietheorie ontkerkelijking in de hand werkt. Pinguin van De IJsschots
  • yak zei: Hoewel een discussie over evolutie (zo noemde Darwin het overigens niet) heel boeiend is, was dat niet het onderwerp van dit stukje en ben ik niet door de evolutietheorie 'van mijn geloof gevallen'. De zinsnede 'mocht geloven', is de druppel geweest. Op het moment dat iemand je oplegt wat je wel en niet 'mag geloven' gaat het 'geloven' eraf en wordt het een doctrine. Het grootste probleem dat ik heb met alle vormen van georganiseerde geloofsbeleving is dat er gehecht wordt aan eensgezindheid zelfs tot uniformiteit. Een omgeving waarin ik me niet thuis voel. Ik beloof daar een dezer iets uitgebreider op in te gaan.
  • Edwinek zei: Hmmm, ik realiseerde me op een dag dat het christelijke geloof eigenlijk geen poot had om op te staan. Geloven in God maakt je geen christen, daarvoor zul je moeten geloven in de bijbel. Geloven dus dat de bijbel de waarheid vertelt, een aanname die iedereen sinds de schepping/big bang (doorhalen wat niet van toepassing is) uiteindelijk alleen maar van horen zeggen heeft. Niet bepaald iets om je verdere leven op te baseren dus. En als macroevolutie al onmogelijk is, dan is een nijvere knutselaar die in een weekje tijd het heelal in mekaar zet toch nog net iets onwaarschijnlijker. Maar je mag het rustig geloven hoor, je kunt er oud mee worden, naar het schijnt.
  • Irene zei: Om eens iets uit onverdachte hoek te debiteren (haha), in de islam is een gezegde: religie kent geen dwang. Met andere woorden, je kunt iemand niet dwingen te geloven. Niet dat dat in de praktijk niet door alle mogelijke gezindten toch geprobeerd is. Weet ik, weet ik. Maar het werkt dus niet echt. Zelf denken verdient volgens mij toch de voorkeur.
  • yak zei: Yup. Helemaal goed!
  • Edwinek zei: Mee eens, Irene, helemaal. Hetzelfde geldt trouwens voor democratie.
  • pom zei: Ik wilde zo graag _in_ het geloof vallen, op mijn achtste ofzo - maar het was te laat voor de paplepel. En later heb ik geleerd dat kreten als `vervelend' en `jammer' geen feiten zijn.
  • arthur zei: heel goed god bestaat niet dus je kan lekker je gang gaan