KrakLog

Als hadden komt…

Kies

Kent u die? Als ‘hadden’ komt is ‘hebben’ te laat? Moeders he? Zij gebruikte hem om me in te wrijven dat ik iets niet gedaan had (iets dat wel had moeten gebeuren), dat het kwaad geschied was en dat ik de schuldige was.
Ik geloof dat ik gisteren pas door het trauma heen kon kijken en de schoonheid van de uitspraak zag: Hij is zo Boeddhistisch als maar kan. Het is de ultime tegenpool van “het had niet mogen gebeuren”, de fout waar de Nederlandse media in uitblinken. Ongeacht welk ongeluk: “het had niet mogen gebeuren”. Da’s begrijpelijk, wat blijft er van je stukje over als je schrijft: “Tsja, dat ken bebeure”?
Hij is zo veel eleganter dan het Engelse semi-equivalent: “It’s no use crying over spilled milk”, want je mag best huilen. Zeker als het zaterdag om acht uur ‘s avonds is en je om die tijd nog, eh, eh, pannenkoeken wilt bakken. Huilen is niet erg, als je maar niet in “het HAD niet mogen gebeuren” blijft hangen, want het IS gebeurd. Huil daar maar even over en ga dan op zoek naar een alternatief weet voor pannenkoeken.

En zo zie je maar weer, dat wijsheden in verkeerde handen meer schade aan kan richten dan je lief is 😉