KrakLog

Ontsnapping

Als ik het mij goed herinner, ontsnapt klein duimpje aan de reus door middel van “zeven-mijls-laarzen”. Als hij elke seconde één stap zou hebben genomen, zou hij van de wereld af vliegen. Dat zit namelijk zo:
Als je een kogel wegschiet (lokaal) evenwijdig aan het aardoppervlak, dan zal hij na enige tijd terugvallen op de aarde. Dat is afhankelijk van de hoogte van het kanon en de snelheid van de kogel bij het verlaten van de loop (verwaarlozen we voor het gemak even de wrijving, want het leven is al moeilijk genoeg). Ik schreef eerder lokaal evenwijdig, want de aarde is een bol en het oppervlak dus krom. De kogel komt verder dan wanneer de aarde plat zou zijn omdat de aarde wijkt waar de kogel aan het vallen is.
Je kunt je voorstellen dat als je harder gaat schieten, de kogel wel op de aarde wil vallen, maar dat hij hem mist. De aarde is zo ver weggebogen dat de kogel in rondjes om de aarde blijft vallen. Dat is wat er gebeurt bij een sateliet die in een baan om de aarde vliegt.
Ga je nog harder schieten verandert de vorm van de baan, het wordt dan geen rondje maar een ellips.
Schiet je met een snelheid van 11km/s (40.000 km/u) dan wordt de baan zo groot, dat de kogel nooit meer terug komt. Dag kogel!

Lees verder

  • Edwinek zei: Haha! Ik zie dat je weer diep in gedachten bent vandaag (oh, gisteren bedoel ik). En lopen met dat soort laarzen is ook helemaal niet goed voor het kruis van je broek.