KrakLog

Museale audio

Schoenendoos

Musea zijn grote schoenendozen waar je telkens nieuwe kijkdozen van kunt maken. Kijkdozen, geen luisterdozen want geluid in een schoenendoos, dat werkt niet. De akoestiek van een hele grote schoenendoos is tamelijk beroerd. 

Doorgaans is dat geen ramp, want museumbezoekers fluisteren als ze überhaupt al iets zeggen. Maar het geluid van videokunst of ondersteunend filmmateriaal is vaak niet om aan te horen. Installaties met geluid ‘vervuilen’ bovendien de rest  van de tentoonstelling omdat in een schoenendoos geluid moeilijk te beheersen is. 
Gisteren was ik in het Centraal Museum voor de tentoonstelling God Save the Queen. Punk, dus geluid. Veel koptelefoons, slechts eentje kapot (de linker bij de barkrukken). Een installatie met regelmatig (heel regelmatig) de eerste maten van Pretty Vacant (Sex Pistols).  Een duo-video-compilatie-ding aan het begin van de tentoonstelling waar het geluid zo zacht was dat je het nauwelijks tot niet kon verstaan. 
Maar het ergste is de projectie aan het einde waar een documentaire over Utrechtse punk draait. De akoestiek is daar heel beroerd en het is een gevecht om iets te verstaan. En als je al iets verstaat komt daar regelmatig de Pretty Vacant van om de hoek bij, of de telefoon van de analoge webcam. 
Als tekeningen of andere delicate werken op papier worden tentoongesteld wordt vaak een scherm geplaatst om ze tegen het licht te beschermen. Waarom niet voor geluid?
Om positief af te sluiten, het was een fijne tentoonstelling en misschien is het een idee voor het museum om dat beeldmateriaal via internet te ontsluiten?
  • aargh zei: Ha! Precies!!! En in moderne gebouwen kun je ook niet vluchten want daar zijn geen kleine nette zaaltjes met dikke muren, ze lijken ontworpen om geluid in alle hoeken te laten doordringen. Ik ben al zover dat ik oordoppen mee wil naar het museum.
  • Simone zei: Goed idee...heb je al contact opgenomen met het Centraal Museum? ;-)
  • yak zei: @Simone: sterker nog, dit stukje was aan hullie gericht. De reacties waren: Ai. Ik stuur t door naar onze technische man. Dank voor je reactie. en Film Utreg Punx mogen wij niet online zetten trouwens. Nu krijgt de technische man het voor zijn kiezen, terwijl het natuurlijk niet zijn fout is. Het had onderdeel van de opzet van de tentoonstelling moeten zijn.