KrakLog

Geotruts

Een certificaat is (vaak) iets waar je wel wat werk voor over hebt. Want een certificaat betekent iets, het staat voor iets. Een certificaat is vaak een “bewijs van poeh!”
Als je een sekjoer server draait (zoals dat heet), dan heb je een sekjoeritiesertificate nodig, een certificaat waarmee de server kan laten zien aan de bezoeker “dit ben ik eheeeecht” Zodat je weet dat je bij je bank bent en niet naar Nigeria omgeleid.

De procedure om zo’n certificaat aan te schaffen danwel te verlengen, heeft een groot Sjors-en-de-Rebellenclubgehalte. Eerst maak je een geheime sleutel, dan maak je een spannend verzoekding, dan krijg je een telefoontje (echt waar) waarin je een getal in moet typen dat op je scherm verschijnt. Dan krijg je een e-mail waarin je op een link moet klikken. Vervolgens krijg je het certificaat die je samen met je geheime sleutel aan je server moet voeren.

Spannend allemaal, maar niet iets waar je gelukkig van wordt, dus neem ik altijd een certificaat voor twee jaar. Helaas betekent dat ook dat ik dan weer helemaal uit moet zoeken hoe het ookweer moest. Dus stel ik het tot het laatste moment uit. Dat maakt de rebellenclub ook een stuk spannender.

Nu weer twee jaar rust…