KrakLog

Major uepdate


Dat heeft u natuurlijk wel verdiend, zo’n uepdate. Om te beginnen natuurlijk een afbeelding: u vroeg een gat, u krijgt een gat. Donderdag een week geleden was ik bij mijn luitenmaker en werd de kast hol (dat wil zeggen, de kern werd eruitgezaagd) en kreeg het een topje van spruus1 en een afschroefbare dikke dode achterkant zodat nog eindeloos kon worden geklooid met de binnenkant van de bovenkant.
U ziet op de foto mijn joekie in een compromiterenende pose, namelijk in cosmetische chirurgie. Een van de gleufjes van de brug had niet genoeg lijm aan de billetjes gehad en dus week een beetje. Ik kan zeggen dat de patient het inmiddels goed maakt.
Op de foto is ook te zien dat er achter de brug (helemaal links op de foto) een aantal gaatjes zit. Dit zijn de door-de-kast-heen-gaatjes die de tijdelijke zwevende2 brug mogelijk maakten. Enerzijds was dat een goede situatie (hoe verandert de klank bij het verschuiven van de brug) anderzijds volledig waardeloos, want waar Joekie gaar niet klonk toen hij nog een zwevende brug had, klinkt hij nu heel fijn. Zo fijn zelfs dat ik ‘m gauw af ga werken, enerzijds om Laurent voor te zijn, anderzijds om te zorgen dat het onbehandelde hout niet te vies wordt van het vele gebruik. Helaas betekent dat het lakken van het instrumentje, en dat is weer doooooood eng, want nu klinkt hij heel fijn.

Conclusies van deze eerste zelfbouw joekie, of moet ik zeggen yakkie? Nee, dat is nog een beetje te vroeg, dat vertel ik als hij af is.

Vandaag eerst: schuren, schuren, schuren, schuren en als er nog wat tijd over is, schuren.

1 sorry kan het niet laten. Er wordt altijd heel moeilijk en duur gedaan over ‘toonhout’: Ja, mijn gitaar heeft een echte spruce bovenblad. En dat klinkt dan heel goed, terwijl het niet de spruce zo belangrijk is, als wel welke en welk stukje op welke manier gezaagd.
2 een brug die door de snaren naar beneden gehouden word en dus niet aan het bovenblad vast zit.

  • Laurent zei: Sparren ruikt zo lekker als je het zaagt of schuurt. Palissander ruikt wat stoffig, en ebbenhout stinkt een beetje bij het schuren. Verdorie, gieteren en vandaag was ik een beetje bezet. Morgen weer verder politoeren! (maar de brug moet er nog op).
  • aargh zei: Ah, hierover kan ik meepraten. Coniferenhout, om precies te zijn hout van thuja occidentalis, heeft ook een sterke geur, ik houd er niet van. Maar zagen is leuk. Eerst twee schuine kepen aan de 'valkant' die samen een driehoek uit de stam happen, en dan aan de achterkant zagen en inschatten wanneer die valt en waarheen. dat geluidje als het begint te vallen, geweldig! Schuren doe ik niet aan.
  • Laurent zei: Over toonhout: het belangrijke van (o.a.) sparrenhout is dat het een relatief hoge stijfheid bij een laag gewicht geeft in de richting van de nerf. Dit is belangrijk voor het materiaal van een bovenblad. Ceder wordt ook wel gebruikt, maar daarom kan niet zomaar elke soort hout gebruikt worden, heb ik begrepen. Maar de kwaliteit van het stuk op zichzelf en de constructie van de zangbalkjes is minstens even belangrijk, inderdaad.
  • Irene zei: Ha, een uepdate, belangrijk. Het wordt nu spannend.
  • yak zei: @Laurent: Waar het mij om gaat is dat spruce beter verkoopt dan spar.
  • Laurent zei: @Spruce is toch sparren? Of bedoel je dat juist ook?
  • yak zei: Inderdaad, in een Nederlandse advertentie zal staan dat een top van Fichten is of Spruce, nooit van lowly sparrenhout.