KrakLog

Gigantische dwerg

Terwijl ik vandaag dus ga giggen:


Broeit er op de achtergrond een ander nieuw project. Om niet om het bosje te slaan: ik ga zeer waarschijnlijk mijn eigen ukelele maken, zo die is eruit. Onder begeleiding en in het attelier van een heuse luthier. Ik ben namelijk niet helemaal gelukkig met de twee ukkies die ik heb. Nu ligt het voor de hand om een derde te kopen, maar vooralsnog heb ik geen betere gevonden dan die ik nu heb. Ik heb wel een expeditie gepland naar A’dam om daar in een winkel te kijken, maar het idee om er zelf een te bouwen komt ws. toch niet meer uit het systeem.
 
En als je zelf de mogelijkheid hebt om iets te bedenken, dan kies je natuurlijk die dingen waar je gelukkig van wordt (en die natuurlijk een beetje raar zijn). Het wordt een (hou je vast) Super Jumbo Sopranino.
Wacht even, ik laat het eerst even zien:


Dit lijkt gigantisch, maar bedenk dat het geheel 51cm lang is, korter dus dan de standaard ukelele. En dan nu de naam:

  1. Super: de term super (of langhals) wordt gebruikt voor een ukelele die de kast afmetingen heeft van een klein model, maar met de snaarlengte (en daardoor langere hals) van een model groter. Dus een super-sopraan heeft de kast van een sopraan, maar de snaarlengte van een concertmodel. Een super-concert heeft de kast van een concertmodel en de snaarlengte van een tenoor. Etc.
  2. Jumbo slaat op het model van de kast. De jumbogitaar heeft de breedste kast en het meeste laag. Hiermee is de breedte van de kast eigenlijk ook ‘super’ geworden omdat het ook de breedte van een model groter heeft. Omdat de plaatsing van de brug van invloed is op de klank zit die veel verder van de onderkant (dichter bij het ‘gat’). De hals gaat dus heel ‘laat’ de kast in. Doorgaans is dat bij de 14e fret, hier is dat veel later. Een ander voordeel van het jumbomodel is dat het hout niet in scherpe bochten gebogen hoeft te worden.
  3. En dan het laatste van de naam: sopranino. Dat is het alsterkleinste model ukelele. Want klein is natuurlijk waar het om gaat. De kast is op z’n breedst 16cm, de hoogte maar 20cm. Lief he?

Wanneer? Oh, joh, ergens volgend jaar ofzo. Eerst wat experimenteel pielen.

Nu moet ik opschieten, want dit gefantaseer heeft me bijna in tijdnood gebracht (niet echt hoor).

  • Laurent zei: Jahaha, dat is leuk, zo'n instrument bouwen. Mijn gitaarproject is nu in het laatste stadium aan het belanden (maar ik heb het wel rustig aan gedaan).
  • Lichtjuf zei: Leuk gisteren Smultimedia! Seth en ik zitten nog in de liedjes van de vorige versie dus zal snel deze editie branden.