KrakLog

Dubbelop

Na gisteren weer eens een wijntje gedronken te hebben, vrees ik toch dat ik moet concluderen dat ik meer een biermens ben, hoewel: wijn weer prevaleert voor pils. Nee ik ben vooral een dubbelliefhebber, niets boven een La Trappe van de Tappe.

Toen Edwinek voor een vervroegd verjaarsbezoek kwam het op de betekenis van de term Dubbel en Tripel. Daar zaten we met monden vol tanden, in plaats van bier. De bierencyclopedie gaf geen goedgelijkend antwoord en is nu verdwenen in het oud papier, de Wikipedia zwijgt als een begenadigd polyglot. Die avond is er geen antwoord gevonden.

Voor dit stukje ging ik natuurlijk nog wel even snel braauuwsen op zoek naar betekenis en vond deze fraaie verklaring, die ik liefdevol en in dank overneem:

Enkel: Het woord ‘enkel’ werd door de meeste brouwers
niet in de mond genomen maar het duidt op het
basisprodukt van de brouwerij. Trappistenbrouwerijen
maken nog wel een enkel bedoeld voor eigen gebruik.
Meestal is het bier een aangelengde versie van de tripel.
Dubbel: Oorspronkelijk was ‘dubbel’ een aanduiding van
het feit dat men meer grondstoffen gebruikte dan het voor
de ‘enkel’, het gewone bier. De naam dubbel duidt meestal
op een zwaarder zoet tot bitter bier en is zodanig
ingeburgerd dat het aanleiding heeft gegeven tot een
aparte basissoort. Tripel: Oorspronkelijk een aanduiding
van het feit dat men nog meer grondstoffen gebruikte dan
voor de ‘dubbel’. Een tripel duidt meestal op een sterk
en moutig bier, maar dit is niet altijd het geval. Er
zijn ook zurige, fruitige en zoete tripels. Toch is het
begrip tripel zodanig ingeburgerd dat het eveneens
aanleiding heeft gegeven tot de creatie van een aparte
basissoort. Quadrupel: Een aanduiding van het feit dat
men nog meer grondstoffen gebruikte dan voor de ‘tripel’.

Of het klopt en/of volledig is kan ik niet bepalen, want het is mijn enige bron. Voor vandaag is P.C.’s Biergids ook mijn gids en held! Drie maal hiep hoera!

  • Edwinek zei: Voldoende vaag om geaccepteerd te worden: meer, nog meer en nog meer. Brouw een dubbel, voeg daar een perssinaasappel, een blok marsepein en een boterbabbelaar aan toe en het is een tripel. Hihi.
  • yak zei: Metname die boterbabbelaar (drie keer de woordwaarde) is een goede toevoeging.