KrakLog

Volksetymologie

Een grappig voorval deed zich vorige week, dit weekend en vandaag voor. Vorige week schreef iemand in zijn reactie op het Pieke Dassen stukje:

poesjenellekelder = poosje-in-hellen-kelder….op z’n maastrichts
poosje in houden kelder….hellen=houden. en daarnu had pieke dassen
een poppen theater. het is maar dat de geschiedkunde het weet!!!

Terwijl algemeen aanvaard is dat de herkomst van het woord poesjenel terug te voeren is op de volksetymologische verprakking van Pulcinella.

Dit weekend las ik in Onze Taal over Jan Gerartsen die een wat wonderlijke vorm van Etymologie bedreef zo zegt hij dat Eva, komt van Eetvat (niet echt vleiend) .

En tot mijn grote verrassing en plezier lees ik vandaag als reactie op mijn Pulcinella-referentie:

poesnellekelder… letterlijk zoals de spreektaal het
weergeeft=poosje-in-hellen-kelder…. dat is tenminste ook het
woordbeeld.
garage=kar-huisje woordbeeld!!! en jullie tot=taal
verbasterde schrijftaal werd fixtie=feek=fake. pulcinella geeft geeeeen
woordbeeld!!! u dromen zijn bedrog. discussie gesloten.

Ja, woordbeeld is wel een goed uitgangspunt, want de mensen die Poesjenel gemaakt hebben van Pulcinella, konden zeer waarschijnlijk niet lezen.

  • cockie zei: In Man Bijt Hond zit ook zo'n pseudowetenschapper (een man waar ik een erge hekel aan heb) http://www.kennislink.nl/web/show?id=165484
  • aargh zei: Oeh! Hietbrink! Hietbrink = heetbreng = ... Lucifer ???
  • dick zei: @Cockie: die meneer Hietbrink wordt in het artikel in Onze Taal ook uitgebreid behandeld/geciteerd. Ik vind hem op zichzelf wel grappig (origineel), maar ik snap ook dat je een hekel aan hem hebt. Hij is wat eng en goor.
  • yak zei: Oops. Drie keer raden wie de reageur is...
  • hietbrink zei: gevangen zitten in ons vervalst taalsysteem dat is pas eng en goor; cockie en dick... 100% van onze woorden kloppen niet meer van spreektaal tot de geschreventaal. en als jullie dat nu allemaal lekker verkeerd geleerd hebben is dat zeker heeeeel eng en wees dus maar boos op jou schoolmeesters die het allemaal niet weten en voor hun salaris voor de klas staan. het is niet voorniets dat ons onderwijs systeem zo verschrikkelijk overhoop ligt en niet meer weet waar het te moeten zoeken. eng=angst en ben maar niet bang voor Hietbrink... de toekomst zal zijn gelijk zijn. alles moet anders!!!!!