KrakLog

Thoughtcrime

Fuck mag niet. Hier vandaag wel (zelfs in het meepraathoekje) maar op televisie niet, tenminste niet overal. Daarom mag het nergens, want als je TV maakt, moet het overal verkocht kunnen worden. Zo gaat dat. Maar het gaat ver en het gaat verder, want wat zag ik tot mijn grote grote schrik op een DvD op de blooper-reel, een acteur die een fuck zei die niet alleen weggepiept werd, maar bovendien weggeblurt werd. Het beeld werd op de plek van zijn mond wazig gemaakt zodat je de fuck niet kon liplezen!!! Ik wou dat ik dit loog, geloof me.
Gelukkig zijn er workarounds1 want in de serie Father Ted2 is het Ierse feck ingevoerd in plaats van ‘the other F-word’ en in Red Dwarf is op briljante wijze het nieuwe woord smeg dat in de Wikipedia als inoffensive expletive wordt gekenmerkt. Ik vind het vele malen meer offensive dan fuck.

1 in het Duits een Umgehungslösung
2 U weetwel de naamgevers van mijn telefoons

  • Edwinek zei: Ja! Dat heb ik ook al eens ergens gezien. Ik dacht eigenlijk dat het als grap was bedoeld. Overigens nog geen geblurde middelvingers gezien, maar dat zal ook nog wel komen.
  • Simone zei: Ja zeg, we maken geen uitzonderingen voor doven en slechthorenden, die goed kunnen liplezen... ;-)
  • aargh zei: We zullen even een Amsterdamse pubergroep inseinen dat ze hun teksten wijzigen. Smeggin' hell; Feck; smeg yourself. Dan kunnen ze tenminste veilig op tv en DVD http://aargh.web-log.nl/aargh/2007/01/fok.html