KrakLog

Broem, zonder broem

Len
Ach, we hebben allemaal zo onze invloedrijke verhalen uit vroege of minder vroege jeugden. Dit specifieke verhaal heeft nog duidelijk merkbare invloed, zie ook stukje van gisteren.

Ik zal een jaar of twaalf geweest zijn. Radiografische techniek was allemaal nog verboden en ik wilde een radiografisch bestuurbare auto. Natuurlijk wilde ik dat, wat zou je anders willen als jongetje?
Ik gespaard en op naar Polak Discount, een fraaie Ferrari-achtige contraptie met lelijk bruin, maar felbegeerd afstandsbesturingskastje. Hiephoi. Er moest een indrukwekkende hoeveelheid batterijen in. Ja, het was een hele investering. En zeer waarschijnlijk illegaal, maar dat gaf toch niet? Welnee.
Thuisgekomen, uitgepakt en racen maar? Toch? Hm, nou om te beginnen reed hij niet op vloerbedekking, dus eigenlijk deed ie alleen iets op het balkon. En dan nog… hij deed met grote regelmaat heel raar. Dan reageerde hij niet op mijn bruine kastje. Dus terug naar Polak. En jahoor, daar sjeesde hij, als een ware Ferrari:”Nou jongen, rij er maar even mee, misschien dat hij er hier ook mee ophoudt.” Nee dus, thuisgekomen en? Nee hoor, geen sjoege.
Jaren later begreep ik pas wat er aan de hand was. Bij mij in de straat zal een illegale 27MHz gebruiker geweest zijn die met zijn flinke signaal mijn brakke ontvangertje dicht drukte (to use the vernacular). Doe je niets aan.
Maar zoals alles wat het niet helemaal deed: het kreeg wel een andere toepassing. Zo heeft de afstandbediening nog dienst gedaan als ‘lampjes op afstand bediening’ en zo meer.

Toch, als ik nu iets techinisch koopt zegt een stemmetje in mij:”Ja, je weet hoe het werkt en voor iedereen werkt het zo, maar niet bij jou. Bij jou doet het helemaal niets.” Vrijdag had het stemmetje dus gelijk. Maar, het monster is weer overwonnen, Ted, Dougle en Jack doen het uit de kunst, geen last van piraten, nu maar hopen dat Len1 niet komt om de boel in het honderd te sturen.

1 Hm, da’s wel een punchline voor kenners van de serie, maar Len Brennan was de bisschop van Father Ted, Dougle en Jack. En hij was niet echt popie (no pun intended).

PS, ik ben me bewust van het feit dat dit een beetje een vaag stukje is, zeker met de afbeelding van Len bovenaan die eigenlijk niets met het stukje te maken heeft. Maar ach, de stukjes van zaterdag en zondag. Ik maak me weinig illusies over het aantal mensen dat ze leest. Dus eigenlijk kan ik zeker in dit ps-je alles zetten wat ik wil. U leest het toch niet, of wel?

  • Marc zei: Inderdaad. Die weekendstukje sla ik zonder uitzondering altijd over.
  • aargh zei: Nou, beetje later dan anders, maar ik lees het lekker toch. En het blijft actueel, mooie spullen die van alles moeten kunnen, maar niet bij jou. Denk eens aan een trompet. Nou ja, bij wijze van. Zou jij het commentaar wel lezen op zondag? Of ben je gewoon weer lekker met Boris en father Ted in bed gekropen?
  • yak o.z.l.r.k. zei: Nee, B. zit op schoot en ik heb Father Jack achter het beeldscherm vestopt.
  • evt. zei: Nee hoor, ik lees het ook als ik eenmaal uitgeslapen ben, maar jij hebt duidelijk mijn stukje niet gelezen ;) (en wat is zoiets gemeen voor kleine jongetjes)
  • Branwen zei: Ik ben er lekker toch (erg statistisch onverantwoord maarja, zo zit ik nou eenmaal in elkaar) :)
  • Edwinek zei: Grappig: father Jack is de reden dat mijn lief niet naar de serie kan kijken, ze krijgt er kokhalsneigingen van. Compliment voor de make-up.