KrakLog

WAAAAASZINNIG

Als u niet van mijn wazige stukjes houdt is dit het moment om intensief af te haken en morgen te kijken hoe het er dan voorstaat. Ik heb u gewaarschuwd.

Want wat weert het wonderlijk, niet? Dan zon, dan wolkgedekte en krijgt het balkon met deze regen wel genoeg binnen? Want bladerdekjes willen nog wel eens afwijzend tegenover regen de druppelstroom op de tegels laten siepelen, die dat weer opsorberen en uitlekken op de vers gebitumineerde onderlaag, zo hopla hup het putje in, langs mijn benedenburen en de grond in, floep, zomaar weg.
En dan dus weer zonnezon, zodat ik twijfel of gieten nu toch niet erg van belang is, of dat ik daar mezelf (en indirect u) onnodiglijk mee belast. Twijfels van beginnende balkontuinierders met vliegende start perikelen in de vorm van 54 bakjes, potjes en emmers.

Ceano(tus) Reeves
Zo heb ik blijdschap met mijn in bloei schietende ceanotus, och hoe fijn. Want A. is er zo lang mee bezig geweest. Eerst met de ceanotuswens, daarna de ceanotusqueeste en uiteindelijke aanschaf. En daarna de blijdschap die nu dus mij ten deel valt.
Maar als beginnend balkonist ontwikkel je ook snoeibehoefte. In een toestand van hoge snoeinooddruftigheid kijk ik lijdzaam toe hoe e.e.a. uit de hand groeit. Ik hunker naar vormsnoei! Maar och, zo’n onkunde en zo’n bibliotheek geschikt voor de leniging van elke vorm van snoeikennisnood. Maar waarin te beginnen en hoe tegensprakig zijn die boekwerken en -werkjes. Het laatste dat ik wil is twijfel op twijfel. Dan liever twijfel zonder argumenten, want dat is gewoon de achtergrondonzekerheid die je vanzelf hopla meekrijgt, maar onderwezen onzekerheid is veel zwaarder. Je zou kunnen zeggen dat mijn snoeipersoonlijkheid in existentiele nood verkeert.
In geval van twijfel: niet inhalen. Maar als e.e.a. nou uit krachten en met name vorm groeit, helpt later snoeien ook weer niet. Want snoeien doe je ook voor bossigheid, tegenover stakigheid. Dus enige haast is wel, eh, haastend.

Ach weet u? Laat u mij maar even. Morgen weer goed hoor, denk ik. Denkt u niet?

  • Edwinek zei: Naar ik heb begrepen uit allerlei adviezen in bladen en van TV tuinierders is snoeien een nogal occulte kunst, want waar, wanneer en hoe? Is het wel volle maan? En altijd afknippen boven de laatste knoop voordat het aantal knopen een priemgetal wordt, met een door de plaatselijke pastoor gezegende snoeischaar. Persoonlijk adviseer ik: niet de bloemen afknippen.
  • Afra zei: Mijn snoeiboek zegt: Snoei alleen als het echt nodig is. De beste tijd is kort na de bloei. Je kunt verdwaalde scheuten wegnemen. Als je hem als leiplant laat groeien, dan kan je alle naar buiten groeiende scheuten wegknippen.
  • Petra zei: Ik heb één keer bessenstruiken van een gezamelijke tuin gesnoeid. Dat jaar geen bessen...
  • Lichtjuf zei: Ik snoei niet, ik sport.
  • aargh zei: Morgen komt het goed. Hoewel, ik ben gespecialiseerd in jungles, luister niet naar mij. ;-)
  • Irene zei: Hoor ik daar Kwetal praten? Of is het Pee Pastinaak? Een advies van laag allooi (strikt onder ons): als je eens aan de potgrond voelde, of die droog is of nog vochtig? Of is dat een te laagbijdegrondse, grofstoffelijke aanpak?
  • yak zei: @Irene: dan krijg ik viese hantjes
  • ton zei: Als hoofd gras heb ik het al moeilijk genoeg. Het overige tuinwerk laat ik graag over aan Vriendin.
  • yak zei: Ah elke dinsdag maaien (Mardi gras)