KrakLog

Het mauve boekje

Na het lezen over de witte spelling kreeg ik tijdens het klaarmaken van mijn lunch in eens een geweldig idee. Namelijk, de mauve spelling. Ik ben helemaal vóór het plan van de witte spelling (al vind ik de naam wat dubieus), al was het alleen al als signaal naar de opstellers van de nieuwe spelling: dit gaat tever de verkeerde kant op!

En dan denk ik weer bij mezelf, waarom begin ik nou weer over die k*t spelling? En toen ik mijn eitje in de pan gooide kreeg een het idee voor de mauve spelling.

Het begon met de eeuwige tussen -n. Daar zijn we nu al tien jaar over aan het eikelen en verzinnen steeds meer en vagere regeltjes om alles compleet af te dekken. Ik herken die neiging wel, bijvoorbeeld als je een zin verkeerd begint en maar aan het corrigeren blijft om ‘m goed te krijgen. De oplossing in dat geval is de hele zin weg te gooien en opnieuw te beginnen.
In het geval van de tussen -n zou ik voor willen stellen om de tussen -e en -en af te schaffen in de spelling. Wie ze uit wil spreken is daar vrij in, maar we schrijven ze niet meer. Dat maakt het makkelijk voor iedereen en we wennen vanzelf aan padstoel en kipsoep. Bovendien ruimt dit een obstakel uit de weg voor nieuwe taalgebruikers. Dus pianospel en paardbloem, hop!

En daar was ie, de mauve spelling met als doelstelling:

De spelling van de Nederlandse taal zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken, met eenvoudige regels en daar waar twijfel ontstaat vrijheid te geven (met eventueel een voorkeur).

En overregulering van streepjes en trema’s, ha! Daar hebben we het maar helemaal niet over. Laten we ons vijf jaar de tijd geven om ‘m op te stellen en dan kunnen het groene en witte boekje weg.

Wie doet er mee? Of nee, wie doet het, kan ik beter zeggen… Als niemand het doet sluit ik me wel aan bij de witte hoor 😉

 • Cockie zei: Wat voor kleur is 'mauve' ook alweer...?
 • aargh zei: Iedereen doet het zelfs al, Engelsen, Duitsers, Friezen: pancake, pfannkuchen, pankoek! Alleen die luie Nederlanders kunnen niet articuleren, dus plakken ze er e-tjes tussen. En dan heb je commissies die dat niet snappen. Beergoed plan!
 • yak zei: @cocie: Tussen pimpel en taupe in
 • evt. zei: Geweldig! Het zal even wennen zijn, maar in dezefde orde is M. nu aan het leren dat je kalf en melk niet schrijft als kalluf en melluk terwijl je het wel zo zegt. Hierbij is het weglaten van tussen ennen een stuk maklijker!
 • Simone zei: Ik geef de voorkeur aan de gebroken witte spelling. ;-)
 • yak zei: Mooi Simone, mooi!
 • aargh zei: Ik heb mij bedacht. Doe vanaf heden de speling van het lot. Wegens onhandige tiep.
 • ton zei: Ik wil een spelling voor mensen, waarvan de partner en de kinderen denken dat hij/zij kleurenblind is.
 • Ingrid zei: Ik wil een spelling waar we voorgoed het eindigen op -d en -t afschaffen :-)
 • Edwinek zei: Een mooi initiatief! Mauve staat in de boekenkast denk ik ook mooier, hoewel het wel zal vloeken met onze nieuwe kamermuur. Overigens ben ik groot aanhanger van de d, dt en t aan het einde, dat moet blijven. Ik gebruik overigens nog steeds de retrospelling, d.w.z. dat wat mij betreft alle groene boekjes sinds 1978 genegeerd worden. Maar als er dan toch veranderd moet worden dan ga ik voor Mauve.
 • Edwinek zei: Oei, ik gebruik het woord 'overigens' wel wat veel. Gevaar voor slijtage!
 • yak zei: Dat was me overigens nog niet opgevallen, overigens.