KrakLog

The Matrix Reloaded

Ben dus vanmiddag geweest en kan van de meeste kritiek niets volgen.
Laat ik beginnen met het enige minpuntje van de film: de kwaliteit van de CG1 is matig. Ik kan me gezien de hoeveelheid CG voorstellen waarom dat zo is. Ik heb begrepen dat de flims toch een financiëel risico zijn (geweest) en budgettair niet helelmaal sluitend

    Het prijskaartje dat aan de Matrix-vervolgen hangt, is enorm. Om toch het groene licht te krijgen, gaf Keanu zijn aandeel in de winst op: 38 miljoen dollar.
    –Veronica Magazine bijlage die in foyer lag

Dat dan je CG wat te wensen overlaat, boah.

Maar dan nu richting opbouwend. Ik vind het verhaal zeker niet onder doen voor The Matrix. Helemaal als je bedenkt dat je begin volgend jaar op DVD alles achterelkaar kunt kijken vind ik deze film erg goed.
Wat ik bedoel te zeggen is dat je niet drie dezelfde films kunt maken met elk een zelfde soort spanningsboog. Dit is duidelijk de middelste film. Hij begint niet met een rustig begin en eindigt niet op een punt dat alles weer goed gekomen is.
Daarnaast zitten ern meer dan voldoende draaien in het plot die de eerste film in een ander daglicht plaatsen. Ik zal hier niet spoilen, maar het blijkt toch echt allemaal wat anders te liggen dan we dachten.
Er zit meer humor in deze film, een genre dat in de eerste film nog niet zo aan bod kwam. Het eerste genre waar ik al mee uit de voeten kon.

The Matrix, de eerste film dus, bracht een aantal genres samen waar ik helemaal niets mee heb: SF, vechtfilms, actiefilms, ‘quasi-filosofische films’ en anime. De broertjes W. hebben het wel erg goed gemixed en met een begeisterung gebracht dat ik de eerste keer dat ik de film toch maar keek, een groot deel van de film met ingehouden adem heb gekeken.

Ik las ergens de kritiek dat de ‘Zion’ stukken saai waren en dat het tussen de actie wel heel veel rust zat. In mijn beleving gebeurt er meer in de stille stukken van de film dan in de actiescenes.

Verder heb ik iets voor mijn verlanglijstje: een Keymaker, Keymakers zijn lief en ze zijn ook nog handig.

The Matrix Reloaded schopt kont, maar ga hem alleen kijken als je de eerste gekeken, begrepen en goed gevonden hebt.

1=Computer Graphics

  • Edwinek zei: Nu moet ik dus gaan opzoeken wat een keymaker is. Ben benieuwd. Gelukkig duurt het nog even voor je weer jarig bent...
  • Edwinek zei: Ah. Nu weet ik het. Dat lijkt me typisch iets dat je in een vergeten, stoffig curiosa winkeltje achter een stapel oude Donald Ducks vindt. Of in de gemiddelde Japanse electronica winkel. Ik doe mijn best :-)
  • Neda zei: Wat ik leuk vond aan The Matrix (de eerste) was inderdaad de combinatie van SF, vechtfilm, actie en ook nog een boeiend filosofisch verhaal met een religieus tintje (de aanwezigheid van een soort verlosser, mensen die wel of niet in hem geloven, het beloofde land etc.) Bij Reloaded was dit verhaal al bekend en naar mijn idee waren er daarbij verder weinig geestprikkelende dingen aan toegevoegd. Hierdoor was deze film voor mij een puur SF-/vecht-/actiefilm geworden, die ik ook wel erg leuk vond, maar een stuk minder bijzonder dan de eerste. Er zaten geen dingen in deze film die mij echt aan het denken zetten, zoals de eerste. Misschien heb ik ook te veel nagedacht na de eerste film, want het zogenaamde plotwending van de tweede was verrassend noch bijzonder voor mij. Over de 'Zion-stukken' zou ik willen zeggen dat ik ze zeker niet saai vond, maar ik had ook niet het gevoel van 'Goh, dat is nou het bevrijde volk waar ik bij zou willen horen'. Het volk kwam erg primitief over. En die 'zwetende sexy dansende massa'-scène had van mij ook niet gehoeven. Het deed me aan een MTV-clip denken. Niet dat ik niet van dansen hou (ik ben er juist gek op) en goede technomuziek kan ik ook erg waarderen, maar deze scène vond ik niet in de film passen. Het was te alledaags, te aards, het haalde mij uit de sfeer van de film. Ok, ik kom nu vast over als een zeikerd. Maar ik vind het soms gewoon leuk om een film uit te pluizen. Ondanks mijn kritiek vond ik het een vermakelijke film, en ik zou hem ook wel nog een keer (dan op DVD) willen zien.
  • jac zei: @Neda, Er is een hele hoop aan te merken op Reloaded. Dat meen ik. Ik heb met andere fan (G.) getelefoneerd en het eerste kwartier hebben we het alleen over de afknappers gehad. Ik vind je zeker geen zeikerd want ik heb nog veel ergere kritiek. Die kritiek is zoals G. zei, grotendeels te verhelpen met een nieuwe cut van de film. Wat heel slecht en heel goed is aan de film is nogal spoiler intensief en dat wil ik niet op mijn log zetten. Als je verder wilt discussieren, en pluizen, mail me dan even. Er zijn nogal wat dingen te zeggen over de plot-twist. Zie maar.
  • tom zei: nederlans