KrakLog

Wat is de ham in boter-ham?

Het gebeurt niet alle dagen dat je over zo’n vraag moet nadenken. Maar vandaag was het dan toch zo ver. Iemand deed voor mij boodschapjes en had op het briefje “Vegetarische ham” mee gekregen. Telefoon vanuit de winkel:

– Ah, meteen het eerste probleem
– Ja?
– Ze hebben Gerookte ham en Boter ham… eh, oh, worst, hihihihihi

De rest was niet meer te verstaan, maar wel duidelijk, waarbij een oude kindervraag van mij weer omhoog komt, waar komt het woord boterham vandaan? Een snelle zoektocht in de wikipedia levert ook niet veel meer op dan dat je er boter op smeert. Maar daarmee is het ham-deel nog niet opgehelderd. Ik bedoel, ik kan natuurlijk mijn gezicht ook wel een aftershavebalsamham noemen, of wat dacht u van de spertiham, mooi eufemisme, maar verder nonsense.
Vraag blijft dus, waar van komt de ham in boterham? In mijn geval komt de ham die ik op mijn boterham doe van Albert Heijn, vooropgesteld dat ze daar inmiddels klaar zijn met dijenkletsen om de verlezing.

Dichtsel van de dag:

Bekentenis van een ex-naturist

Totdat ik God vond op mijn pad
sliep ik in mijn blote gat

  • Edwinek zei: Een hoogtepunt in je verzameld werk! En volgens de etymologische dikke v.d. komt ham waarschijnlijk van 'homp', d.w.z. stuk. Zoals Duits Butterschnitte. Weer een mysterie minder (als je niet op het woord waarschijnlijk let.)
  • yak zei: De, dikke, ach ja, ik heb ook nog een pak papier in de kast liggen. Dom eigenlijik. Hoewel, als ik die uit de kast pak ben ik weer voor 'n uur verloren, dus maar niet doen eigenlijk toch maar.
  • Irene zei: In het Luxemburgs een Botterschmier. Een botersmeer. Dat geeft de werkelijkheid beter weer.
  • evt. zei: Ah, ik heb mijn hele jeugd gehoord dat niemand dat echt weet. Gissen is natuurlijk leuk. Zie ook http://www.onzetaal.nl/advies/boterham.html.
  • aargh zei: Het is gewoon het geluid dat je maakt als je erin bijt.
  • MirjaM zei: altijd leuk he, zulke vragen. staat er geen etymologisch woordenboek online? ff googelen zometeen...