KrakLog

Over werk en andere ongemakken

Ik heb gisteren voor het eerst weer een hele dag gewerkt, lees: ik ben weer aan het werk. Dat was geheim, omdat ik al iets te vaak gezegd had dat dat zou gaan gebeuren, nu is het dus gebeurd, me happy.
Maar vanochtend ontstond daardoor even paniek! Ik zal proberen uit te leggen waarom, maar het is wel technobabble, dus afhaken kan nog.
Ik heb een eigen server en die server is doelwit van hekkers, mensen die het leuk vinden om je machine binnen te komen en over te nemen. Ik denk redelijk mijn best gedaan te hebben om dat tegen te gaan, maar zij hebben veel meer tijd om uit tezoeken of dat zo is dan ik bereid ben erin te steken, dus zij hebben een edge (om dat woord ook maar eens uit de vaseline te halen).
Elke dag krijg ik een mailtje van mijn server (lief he?) met daarin de vital statistics van die dag, hoevaak er geprobeerd is binnen te komen (record 2500x) en hoevaak dat gelukt is (bijvoorbeeld als ik ingelogd ben).
En ineens ging vanochtend mijn stofwisseling in full-power-reverse (u ziet het, hier komt zelfs de techno-bablers-banter om de hoek kijken), want ik zag dat -ik- gisteren 74 keer ingelogd zou zijn geweest, terwijl ik niets met mijn server gedaan had. Verdikkie! Ik was gehackt (of haxed). En da’s nie leuk. Server onbereikbaar (toevallig, zo bleek), dus echte paniek. Het rare is dat het via een public key login gegaan was, vanaf mijn IP, wat zou betekenen dat:

  1. Ze dat ook al kunnen faken
  2. Ze mijn thuispc gehaxed hadden

En da’s nie leuk! En toen moest ik (oh, nee, het poep en pies beding) naar twalet en kwam ik tot rust. Want even zitten helpt, eigenlijk altijd. Rust is goed.
Hoewel ik niets gedaan had op mijn server gisteren, had ik wel aan een template zitten werken en die af en toe opgeslagen en in mijn editor (vim) heb ik wat technomagie ingebouwd dat hij idd automagisch, de template naar de server stuurt en daarvoor moet hij inloggen…

Goed, voor de mensen die hier niets van hebben kunnen volgen, of die het om andere redenen niet leuk vonden, hier nog even een plaatje:


Ook Boris houdt de haxors in de gaten!

  • Irene zei: Hij is mooi. Maar qua productie is er nog niets uitgekomen, begrijp ik. Dat was allemaal voorwaardenscheppende paniek etc. Nu ja, binnenkort een nieuw template is ook wat waard.
  • aargh zei: Hij heeft er zo te zien al eentje te pakken gehad. En hopelijk heeft die er meer aan over gehouden dan een klein krasje op de neus.
  • Edwinek zei: Wat een horror zo midden in de week. Wat een mooi mini hanekammetje heeft Boris daar trouwens op zijn neus.
  • Irene zei: Zeg. We krijgen toch wel een verslag. Hoe beviel de eerste werkdag?