KrakLog

Dolende geest

Verwarde mensen, daar gaat dit stukje niet over al had de titel dat wel kunnen dekken. Maar nee. Eigenlijk gaat het over ons allemaal, dus is het geen onderscheidende term. Pas als je kunt zeggen dat een term iets beschrijft wat iets anders niet kan zijn heeft het zin om die term te gebruiken. Ik geloof dat ik me een beetje vast draai. Nieuwe alinea.

Er zijn mensen die recht op hun doel af lijken te gaan. Zo van: daar is het doel, dan ga ik daar ook heen. Of ze er komen is de vraag, maar meestal zeggen we als we ergens aankomen: dit is precies waar ik had moeten zijn, dus al was het niet mijn doel: ik ben blij dat ik er ben en het had eigenlijk mijn doel moeten zijn. Wederom geldt dan dat het woord doel niet echt meer een betekenis heeft, als alles waar je aankomt uiteindelijk je doel is, tsja, wat is dan van te voren nog een doel? Ik draai mij weer vast. Derde poging:

Waartoe zijn wij hier op aard? Of beter gezegd: waar hebt u vandaag zin in. Want ergens zin in hebben, is vaak de enige zingeving die te verdedigen is. Hoe vaak is niet: het heeft geen zin, mooi voor: ik heb geen zin. En wat is dat dan, zin?

Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat iedereen maar wat doet1  en als je je dat bedenkt, wat gaat het dan toch goed met de wereld. Alleen als je je dat bedenkt, want verder is het natuurlijk bedenkelijk. In een wereld waar uiteindelijk niemand de baas is en we feitelijk allemaal dolende geesten zijn, is het een klein wonder dat er niet veel meer ellende is in de wereld. Hoera voor kleine wonderen.

Notes:

  1. Naar mijn bescheiden mening.