KrakLog

Opponeerbare duim

Ik mag graag prehensiel zijn. Ik vermoed dat ik als kind al best wel grijpgrage handjes had. Dingen die dáár liggen naar hier halen.  Oppakken en bekijken. Het tactiele, het bepotelen vastpakken zeg maar. En ik denk wel eens dat we niet vaak genoeg stil staan bij dat wat dit allemaal mogelijk, of in ieder geval zo makkelijk maakt: onze opponeerbare duim1. Ik moet er alleen om die reden al niet aan denken om een paard te zijn, of een hond2, nee dan nog liever een kreeftachtige met grijpklauw. Het is niet voor niets zo dat wanten als enige de duim nog vrij laten3. En dan te bedenken wat je allemaal nog meer kunt dankzij die opponeerbare duim. Denk eens aan het verlies aan nauwkeurigheid bij het pulleken in de neus. Of iets om te zuigen als je een stukje wilt schrijven maar mensen niet nogmaals lastig wilt vallen met een verhaal over toetsenborden4 de veelzijdigheid van de duim zou wel eens bezongen mogen worden, maar ik heb er geen liedje over kunnen vinden6. Kortom, tijd voor koffie, om de dag eens goed te beginnen.

Notes:

  1. En als u geluk heeft, zelfs duimen, meervoud
  2. U ziet hoe knap ik hier de kat ontwijk.
  3. Om in z’n eentje koud te worden
  4. Waarbij opgemerkt zij dat de duim bij het gebruik van Clive en de Erika’s5 weer van groot belang zijn, maar dit terzijde.
  5. Prachtige naam voor een band
  6. Of dan toch geen liedje dat ik aan u zou willen aanraden of zelf zou willen horen (zeg maar).
  • Irene zei: Eh het technisch aspect van dat met de neus? Of wil ik dat waarschijnlijk niet weten ;-)
  • yak zei: Ik vind het bij herlezing vooral lastig dat het neuspulleken direct gevolgd wordt door het duimzuigen. Dan terugkomend op je vraag: ik denk in dat geval dat de duim zélf gebruikt wordt voor insertie in de nasale orifice. Ik geloof dat de strekking van liggende pis-en-poepbedingen mij niet toestaan hier dieper op in te gaan (pun intended)
  • aargh zei: door kromgroeiende (dupuytren) vingers kan linkerpink niet meer relaxt in de neus. Opponeren gaat nog prima maar daar heb ik even niks aan. Nog even en de duim opponeert tegen de achterkant van de pink, het hele ontwerp klopt niet meer.